OPSKRIFT PÅ SELVTØRRENDE LER OG PÅSKEPYNT

ingredienser til selvtørrende ler

Dette her er faktisk et gammelt indlæg. Men jeg synes, at det i påskens anledning godt kan klare en gentagelse. Sidste år lavede jeg nemlig selv ler og det var en stor fornøjelse at skabe påskepynt helt fra bunden af. Det er nemt at lave sit eget selvtørrende ler og så synes jeg, at det faktisk er meget nemmer at arbejde med end det man køber. Det får også en finere overflade og farve. I stedet for at skærer æggene ud i hånden eller købe en æggeformet udstikker, så har jeg lavet min egen ud af en plastikflaske. Her får du altså et fint påskeprojekt for både små og store, lavet ud af ting du måske allerede har i hjemmet og i værste fald kan købes i brugsen.  -Perfekt til påskens mange helligdage!

Materialer: Selvtørrende ler – Akryl maling – Plastik flaske (jeg har brugt en 1½ L sodavands flaske) – Sugerør – Snor til ophæng – Evt. masking tape og tuscher

Opskrift på selvtørrende ler:
Ingredienser
2 dl natron
1 dl Maizena majsstivelse
1 ½ dl vand

Fremgangsmåde: Alle ingredienserne hældes i en gryde, gerne en gammel en af slagsen, og koges ved svag varme. Når konsistensen er som kartoffelmos tages den af gryden og stilles til afkøling med et fugtigt viskestykke over. Når leret er koldt kan du begynde at arbejde med det. Er det blevet for tørt kan en smule vand gøre det mere smidigt og er dejen for klæg kan der tilføjes ekstra maizena. Leret kan opbevares et par dage i køleskabet i en lufttæt beholder.

lav din egen udstiksform af plastikflaske

Udstiksformen:  Afmærk stykket af flaskens hals du ønsker at bruge. Størrelsen afhænger af hvor på flaskehalsen du klipper.

hjemmelavet skabelon

Når udstiksformen er lavet giver du den et tryk, så den går fra at være rund til oval. Rul en klump ler ud til den har den ønskede tykkelse og udstik ægget.
Sidder du for længe med leeret i hænderne kan det godt blive tørt. Sørg derfor at have fugtige hænder når du arbejder længe med det. Jeg havde en fugtig klud til at ligge på bordet til at fugte fingerene med undervejs. Du kan tydeligt mærke når det bliver nødvendigt med en klud 🙂 Jeg har brugt bagepapir som underlag.

lav huller i ler med sugerør

Lav hul i ægget med et sugerør.

selvtørrende ler påskeæg

Lad æggene tørre i et døgnstid ved stuetemperatur og vend dem gerne af og til under tørring, så de ikke buer.

tegn med posca tuscher på æggene for at lave mønstre

Når æggene er helt tørre kan de males. Jeg har brugt både akrylmaling og posca tuscher. Jeg har brugt tape til at lave lige streger og tusherne kan give de detaljer en pensel ikke kan.

mal de færdige æg med akryl maling

De malede æg er nu klar til snor. Jeg har brugt satinbånd, som allerede lå i skuffen.

påslkepynt på grene

Nu har de fået en fin plads på nye forårsgrene. De fine ophæng kan males lige i de farver og den stil man ønsker. Jeg har givet fuld knald på både farver og mønstre. Men de kunne også være skønne i sarte pasteller eller med glimmer måske? Eller som sød værtindegave til mandagens påskefrokost. Det man skal huske med selvtørrende ler er, at det ikke er så stærkt. De små æg kan fint holde. Men begynder man at lave større ting af leeret, så vil det ikke holde evigt 🙂 Du kan evt. se de fyrfladsstager jeg lavede for et par år siden lige her. De holdt omkring et år og så bliver de for porøse og knækker.
God påske og pøj pøj med påskens kreahygge!

påskepynt på gren

Relateret indlæg

25 comments

  • Ja, det tror jeg.. Og så er det også rart at arbejde med et materiale man selv har lavet og ved 100% hvad består af 🙂 -Især hvis man har mindre børn med ved kreabordet!
   Hav en dejlig dag og tak for din kommentar 🙂

   Reply
 • Sikke en fantastisk idé. Det må jeg prøve. Men jeg kan nok ikke vente helt til påske, men mon ikke det dur til julepynt også 🙂
  Eller jeg kunne lave en guldskat til en skattejagt. Jo jo du har sat tanker i gang 🙂

  Reply
  • Hvor dejligt Katrine! Og du har jo helt ret, leret kan bruges til uendeligt mange ting. Det er kun fantasien og mængden af ler der sætter grænser 😉
   Tusind tak for din kommentar og pøj pøj med projektet 🙂

   Reply
 • Pingback: PÅSKEPYNT - KANINER I HAMA PERLER - Frkhansen.dk

  • Du kan lave ret mange. Jeg talte desværre ikke men vil skyde på at der kan blive omkring 20 stykker. (Du må ikke hænge mig op på det) Det er en almindelig portion jeg har lavet som du kan se på billedet. Måske det giver en indikation? 🙂
   Pøj pøj med projektet

   Reply
  • En gammel gryde er ofte mere tykbundet end de nye til induktion. Derfor anbefales det. Jeg ved ikke om natron skulle kunne angribe. Det tror jeg ikke du skal være bange for, men jeg ved det ikke med sikkerhed 🙂
   Rigtig god dag til dig

   Reply
 • Hej.
  Har afprøvet opskriften, men synes “dejen” smuldre – skulle den ha’ kogt længere eller…??
  Jeg kan rulle den ud og udstikke, men svært ved at få dem af papiret med mindre de er ret rykke og kan ikke forme f.eks pølser til fyrfadsstager.
  Nogle bud?

  Reply
  • Hej Rikke.
   Virker dejen tør? For så er det ekstra vand der skal til. Generelt når jeg arbejder med selvtørrende ler både hjemmelavet og købt så laver jeg tingene tykkere end hvis det var ler der skulle brændes. Det er nemlig mere skrøbeligt. Det er en sjov og billig ler at arbejde med men kræver også lidt mere fingersnilde fordi den hurtigere tørre ud. Din ler skal under opvarmning blive til en meget tyk og sej kartoffelmos. Når du tænker at den er der så giv den lige 1 minut mere og se om det evt. kan være det? Hvis intet af overnævnte dur, har jeg desværre ikke noget godt bud på hvad der kan være galt.
   Hvis du ønsker at lave små sirlige ting i ler så vil jeg klart anbefale dig at skifte over til fimo ler som brændes i alm ovn. Den type lysestage jeg tror du vil lave holder nemlig ikke særlig godt i selvtørrende ler. -Jeg har afprøvet det 🙂 og fimo ler er meget hårdt og holdbart efter en brænding.

   Reply
 • Hej,
  I Matas kan man købe noget der hedder tvekulsurt natron. Ved du, om det også kan bruges? Det er jo meget billigere end Dr. Oetkers 🙂
  Vh Julie

  Reply
  • Hej Louise
   Kan det ikke passe jeg har svaret dig i en mail 🙂 Jeg svare dog også lige her hvis andre skulle sidde med samme spørgsmål som du.
   Jeg vil ikke anbefale at bruge denne type ler til aftryk. De har så stor værdi og alle typer, både købte og hjemmelavede ler typer som blot kærver hærdning i luft er bare en skrøbelig ler. Så de vil gå til før andre lertyper som kræver hårdere brænding i fx keramikovn.
   Hvis du selv vil lave aftryk så vil jeg anbefale at bruge FIMO KIDS. Det er en ler der hærdes i alm ovn og den bliver helt fast og kan simpelthen ikke gå i stykker da det er en plast-ler. God fornøjelse

   Reply
 • Laver ståltrådsfigurer viklet ind i malertape.
  Kan man “beklæde” figuren med lettere?
  Og så bagefter male på dem ?

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading Facebook Comments ...