DIY : JULEPYNT MED TRÆ OG PRINT

materialerne på bordet

Jeg er så småt begyndt at jule lidt. Det er jeg fordi december måned simpelthen drøner afsted, når først den er startet. Så hvis der skal være tid til at nyde de hyggelige stunder med nørkleri og kreating, så tyvstarter jeg altså lidt :-). Jeg har skudt juleriet i gang med rå ophæng i træ og som jeg synes giver en stemning af natur, tradition og den gammeldags jul. Jeg har overført motiver ved hjælp af limlak. Motiverne kan som her være julemotiver, tekst eller måske portrætter.. Her får du guiden til personlige ophæng.

lim og lak

Alt du skal bruge: Limlak – Almindelig lak – Printet billede (du skal printe på en laserprinter og ikke en blækprinter) – Pensel – Snor – Ophæng i træ. Her kan alle mulige slags bruges, lav dem selv eller køb dem. Naturmaterielerne er en stor del af årets juletrend, så der er garanteret mange muligheder for at finde små ting i træ. Jeg har fx set manillamærker i træ og de små laserskåret ophæng er både at finde i Søstrene Grene samt dagligvare butikkerne.. Så tænk ud af boksen og hold øje med potentielt træ til projektet :-).

 

trin for trin guide

Du skal bruge et printet billede i rette størrelse. Find evt. billeder og motiver på nettet og print dem ud eller brug egne fotos fra computeren. Du kan printe både farve og sort/hvid. Dog synes jeg at de mørke billeder virker bedst. Ønsker du at bruge billeder der indeholder tekst skal billedet spejlvendes, da det under overførslen på træ spejlvendes. Print de ønskede billeder og klip dem ud så de ca. passer til ophænget. Mal med limlak direkte på printet og mal også ophænget. Det er vigtigt, at der er et fint lag limlak på begge dele og ingen helligdage er ;-). Herefter klistres motivet på træet med bagsiden opad. Sørg for, forsigtigt, at glatte alle ujævnheder og eventuelle luftbobler ud. Er du ikke grundig nok opstår der huller i det færdige motiv, men vær forsigtig da limlakken har gjort papiret fugtigt og derfor mere skrøbeligt.  Nu skal den tørre. Lig dem evt. et lunt sted så er limlakken tør på et kvarter. Gentag nu det hele for at få et motiv på den anden side af ophænget også.

trin for trin guide

Når begge sider er tørre skal papiret af ophænget så kun trykfarven fra printet står tilbage. Dyp fingeren i vand og fugt papiret. Nul forsigtigt papiret af lidt af gangen. Papir består af mange lag og så mange som muligt skal af. Husk at flytte fingeren rundt så du ikke får slidt motivet af samtidig. Der kan komme mere papir af end man lige tror. Når du er færdig tørres det overskydende vand af og mens den stadig er fugtig får den en gang almindelig lak. Jeg har brugt decopage lak men mange andre typer af lak kan også bruges. Giv hele træfladen lak.

de færdige ophæng

Find snor, tråd eller garn til ophængene og pynt dem evt. med et par perler. De færdige ophæng kan bruges på grene, hænges på juletræet eller pynte gaverne juleaften.
Jeg tror lige, at jeg skal have lavet en lille portion ophæng af famlilens yngste rødder til juletræet. Portræt på den ene side og fødselsår på den anden. Det kunne da blive så fint, ikke? 🙂

zoom på ophæng

 

27 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading Facebook Comments ...