DIY – NEMME OG LÆKRE KARAMELLER

ingredienser til de nemmeste flødekarameller

Jeg har været i køkkenet for at lave lidt juleknas. I år har jeg kastet mig ud i en gang flødekarameller. Jeg har lavet en portion herhjem til, men også en til julens værtindegaver. Det er nemlig en sød og skøn gave at give og kan gøres fin i et pyntet glas. Karamellerne er nemme at lave, kræver ikke ingredienser du skal i special butikker efter. Jeg har lavet salt karameller og lakrids karameller. Men mulighederne er mange og man kan fx tilsætte nødder, kanel, kaffe eller frysetørrede bær.

Ingredienser:
100 g smør
250 g sukker
2 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 tsk vaniljesukker

Topping:
2 tsk groft salt eller 2 tsk lakrids pulver

Bagepapir til indpakning
Henkogningsglas til opbevaring

Opskrift

Allerførst skal der gøres et fad klar. Find et ildfast fad og beklæd det med bagepapir. Tag, gerne en tygbundet, gryde og smelt smørret. Tilføj alle de øvrige ingredienser og rør stille og roligt rundt. Massen skal op og koge. Det er vigtigt at du ikke bruger et låg. Låget danner nemlig kondensvand og hvis det kommer ned til karamellerne bliver konsistensen aldrig rigtigt. Rør godt og gå ikke væk fra gryden. Du kan med fordel bruge et termometer, for når karamellen når 124 grader er den færdig og tages fra varmen. Ejer du ikke et termomenter kan du se, mærke og dufte dig frem. (se evt. billedet nedenfor)
Hæld nu karamellen over i det klargjorte ildfaste fad og drys den valgte topping ud over karamellen.

kog karamel massen
Karamellen skal, som på billedet, være karamel agtig: tung at røre i, lysebrun i farven og dufte dejligt. Kogetiden er ca. 30-45 minutter.

kramellen hældes i en form

Når den rette temperatur og konsistens er opnået, hældes karamellen over i det klargjorte fad.

sæt karamellen på køl
Drys den valgte topping på med det samme karamellen har fordelt sig i fadet. Jeg lavede to portioner; en med salt og en med lakridspulver. De to drys er ikke søde og det gør dem meget velegnede til den ellers meget sukkerholdige karamel.

skær karamellerne ud
Lad den stå til den har fået en fast hinde. Det har den efter ca. 5 minutter. Rids så med en kniv karamellerne op, sådan at de er nemme at knække over når de er helt faste og hårde.
Stil dem et koldt sted. Karamellerne har bedst af at blive langsomt nedkølet så har du tiden er det en god idé. Jeg var ret utålmodig og satte dem i køleskabet en god halv time.

Klip bagepapir i stykker som karamellerne kan rulles i
Når karamellerne er hårde og kolde kan du knække dem ud i stykker. Klip bagepapir ud i små kvadratiske stykker. Pak hver karamel ind for sig, så klistre de ikke sammen. Karamellerne kan iøvrigt holde sig i op til 14 dage uden for køleskabet og en god måneds tid i køleskabet. -Har jeg hørt. Jeg har ikke prøvet at have dem i huset så længe! De forsvinder meget hurtigt, så er du advaret. (-;

pak karamellerne ind i bagepapir

Tvist papiret i enderne og klip dem eventuelt til så de er ensartet og fine.

pynt et syltetøjsglas og gør det til en smuk værtindegave
Jeg har dekoreret et henkogningsglas fra Ikea. Glasset koster 12 kr. og er perfekt til karamellerne, hvis du ønsker at give dem i værtindegave.
Jeg har givet glasset en gang glimmer og decopage lak, samt skrevet indholdet med en Posca tusch. Til sidst har jeg bundet en fin snor om toppen. Nemt og lækkert.

pynt et henkogningsglas fra ikea
Giv de smukke glas med karameller i gave. En sød lille tanke, der med garanti vil vække glæde.

Relateret indlæg

No related posts found.

22 comments

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Loading Facebook Comments ...